Wat doet een katalysator?

Veel mensen weten dat er een katalysator onder hun auto zit, maar wat doet een katalysator? De katalysator zorgt ervoor dat er minder schadelijke deeltje in het milieu terecht komen die in de uitlaatgassen zitten. Dit wordt bereikt door de een reactie die plaatsvind tussen het Platina, Palladium en Rhodium wat in de katalysator is verwerkt.

Deze edelmetalen zorgen ervoor dat de schadelijke stoffen worden omgezet in kooldioxide, stikstof en water. Vandaar dat de katalysator ook wel een driewegkatalysator genoemd word. Op de vraag, “wat doet een katalysator” zullen we hieronder wat dieper ingaan.

wat doet een katalysator

Wat doet een katalysator voor het milieu?

Bij een auto die op brandstoffen als benzine en diesel en LPG rijd word na de verbranding in de motor, schadelijke gassen uitgestoten. Bij deze gassen moet u denken aan koolstofmonoxide, zwaveldioxide, stikstofoxiden en onverbrande koolwaterstoffen. Deze stoffen zijn niet alleen schadelijk voor de mens maar ook voor het milieu. Denk onder andere aan de schade die het kan veroorzaken aan de luchtwegen van de mens en andere gezondheidsproblemen, de ozonlaag, en zure regen.

De katalysator is geplaatst aan de voorzijde van het uitlaatsysteem van de auto. De katalysator is gevuld met monoliet, waar een honinggraat structuur in zit. Door deze kleine “vierkantjes” in de honinggraat worden de uitlaatgassen gestuwd. Het monoliet is geïmpregneerd met Platina, Palladium en Rhodium. Het Platina, Palladium en Rhodium zorgen door een enorm snelle chemische reactie dat de schadelijke stoffen in het uitlaatgas met elkaar reageren en worden omgezet in kooldioxide, stikstof en water.

wat doet een katalysator

Waarom heeft de katalysator veelal restwaarde bij recycling?

U begrijpt dat de edelmetalen die in de katalysator verwerkt zitten, Platina, Palladium en Rhodium, een aanzienlijke waarde hebben. Daarom word de katalysator zodra hij verstopt zit of kapot is gerecycled om deze edelmetalen terug te winnen. Meer hierover kunt u terug lezen op de pagina katalysator recycling.

Heeft u een katalysator die aan vervanging toe is is het zeker de moeite waard contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende prijsopgave.